Yürüyen Merdiven ve Bant Sistemleri
Yürüyen merdivenler, insanların güvenli transferi için tasarlanmış makinelerdir. Yük taşınması uygun değildir.
Yürüyen merdivenler ve bant sistemleri; toplu taşıma istasyonları, havaalanları, hastaneler, iş merkezleri, alt ve üst geçitler, alışveriş merkezleri ve oteller gibi birçok yapıda kullanılmakta olup, dikey taşımacılıkta da hayatımızın vazgeçilmez kolaylıklarından biri olmuştur.
Yürüyen merdiven sistemi temelde iki farklı tipte tasarlanır.
1. Dış Mekan Yürüyen Merdiven Sistemleri
Dış mekan yürüyen merdiven sistemleri iç mekan yürüyen merdivenlere göre dış mekanın şartlarına göre tasarlanır. Hizmet verilecek bölgenin iklimsel ve coğrafi durumu (hava sıcaklığı, yağmur, kar, buzlanma, korozyonun yoğunluğu, toz vb.) dikkate alınarak projelendirilir. Bu sebeple bu tipteki sistemlerin bir çok parçası dış mekan şartlarına uygun malzemelerden üretilir ve tasarlanır. Örneğin; korozyona dayanıklı galvanize iskelet, makine dairesi, tarak, el bandı ısıtma sistemleri, dış mekan basamak zinciri, paslanmaz korkuluk ve benzeri gibi. Bu gerekliliklerinden dolayı dış mekan merdivenlerin aynı ölçülerdeki iç mekan merdivenlere göre yatırım maliyetleri yüksektir.
2. İç Mekan Yürüyen Merdiven Sistemleri
İç mekan yürüyen merdivenler dış mekan sistemlerinden farklı olarak kapalı ve korunaklı yapılarda hizmet verdiği için dış mekan sitemlerinde kullanılan özellikte komponentlere sahip olmak zorunda değildir.
Tasarım
Bir yürüyen merdiven sisteminin iç mekan dış mekan kararından sonra tasarımını etkileyecek bir çok kriter bulunmaktadır.
- Çalışma yüksekliği
- Çalışma açısı
- İhtiyaç duyulan hizmet kapasitesi motor gücü/basamak genişliği/hızı
- Kaplama cinsi (paslanmaz levha, statik boya levha, cam ve isteğe bağlı özel tasarımlar)
- Korkuluk türü (paslanmaz levha cam)
- Trafik hizmet konumu (tek yön tek ünite, çift yön paralel, çift yön paralel ayrık, çift yön çapraz düzen, paralel üçlü esnek sistem)
Güvenlik
Yürüyen merdivenlerin güvenliğini tescil eden en önemli sertifikasyon EN-115-1 uluslararası güvenlik sertifikasyonudur. Bu sertifikasyona sahip ve elbette bakımları düzenli ve yetkin firmalarca eksiksiz yapılan merdivenler güvenlidir.
Yolcu Güvenliğini Sağlayan Özellikler
- Basamak kırılma/düşme koruma sistemi
- El bandı hız takip sistemi.
- El bandı sıkışma takip sistemi
- Basamak çarpma koruma sistemi
- Makine dairesi açılma koruma sistemi
- Hız takip sistemi
- Elektromekanik fren kontrol sistemi
- Basamak ve tahrik zinciri izleme sistemleri
- Kenar sacı sıkışma önleyici fırça sistemi
- Kenar sacı darbe koruma sitemi
- Elektrostatik yükleme önleyici sistem
- Kaçak akım önleyici sistemler.
- Acil durum butonu
- El bandı tırmanış önleyici bar
- Yolcu uzuv sıkışma önleyici barlar.
Yürüyen yollar; genel olarak yük taşımacılığının ön planda tutulduğu tesislerde kullanılır. Yürüyen merdivenin sağladığı gerekliliklerin tümünü sağlar ve yürüyen merdivenin sağlayamadığı bazı kolaylıklar da sağlar. Örneğin, yürüyen merdivenlerde bebek, alış-veriş arabası, bavul-çanta gibi yüklerin taşınması kullanıcı sağlığı açısından güvensizdir ve yasaktır. Hatta birçok yürüyen merdivenin önlerinde bunların kullanımını önlemek adına engeller görebilirsiniz. Yürüyen yollar ise bu malzemelerin taşınması önceliği ile tasarlandığı için kullanımı yasal ve güvenlidir.
Yürüyen yolların tasarımı gereği, yürüyen merdivende basamak olarak adlandırılan ayak basılan kısımlarda palet kullanılır. Bu paletler etek altında kılavuzlanarak, kullanıcı güvenliğini daha da arttırır. Ayrıca, paletler kendisini taşıyan zincire bağlanması sebebi ile aşınma son derece az olur. Aşınmanın olmadığı yerde de, sessiz ve uzun ömürlü bir kullanım ortaya çıkar.